9 tips voor selfies waar je trots op bent

Uit je comfort zone

Als er iets is dat je zichtbaarheid een boost geeft is dat het plaatsen van selfies. Je eigen gezicht laten zien. Online en aan de hele wereld.

Voor veel ondernemers is dit ongelofelijk uit hun comfort zone gaan. Dat weet ik. Daarom verwerk ik in de jaarlijkse Instagram Summer School op dag 6 een ‘selfie-opdracht’.

Met deze opdracht ontdekken de deelnemende ondernemers het idee achter de selfie, hoe je een selfie maakt én wat het effect is.

In dit artikel laat ik je zien hoe ook jij kunt wennen aan de belangrijkste foto’s die je kunt delen voor je bedrijf. Zodat je jezelf met regelmaat laat zien.

selfie Willy

De reden achter de selfie

Als ondernemer ben je op social media om volgers te krijgen. Mensen in je doelgroep die jou leren kennen, leuk vinden wat je doet en jou gaan vertrouwen. Zodat ze open staan voor je aanbod.

Dit kennismaken werkt het best als je laat zien wie je bent. Via je profielfoto én selfies. Zodat mensen een beeld van je krijgen en een gevoel van wat voor soort mens je bent. Zodat ze kunnen bepalen of jij degene bent met wie zij willen werken of iets bij kopen.

Een foto van jouzelf delen gaat dus om jouw toekomstige klant.

Daarnaast geeft het je extra bereik. Een foto van jouzelf zal meer reacties en likes opleveren dan andere foto’s. Mensen kijken namelijk het liefst naar mensen. Dat is van nature ingegeven. Een foto waar jijzelf op staat trekt dus meer aandacht en door die aandacht geven de algoritmes je meer bereik.

Voorbereiding

 • Bij het maken van een selfie is het handig om een selfie stick te gebruiken. Deze voorkomt dat je (te) groot in beeld komt en voor je volger teveel ‘in your face’ in het scherm verschijnt.
  Een selfie stick met telescoop ‘stok’ is perfect. Een plastic band om je telefoon voorkomt dat deze uit de klem schiet.
 • Om te oefenen met selfies is het fijn om dat op een plek te doen waar je je op je gemak voelt. Denk aan je werkplek, de tuin of een rustige plek in de natuur.
 • Vermijd fel zonlicht omdat dat harde schaduwen geeft en je knijpt je ogen dicht. Buiten is het fijn als er een wolk voor de zon schuift of ga onder een boom staan. Binnen heb je mooi licht als je je gezicht naar het raam keert. Doe dit op een licht bewolkte dag.
 • Draai de camera naar de selfie stand, je doet dit door in je scherm op de gebogen pijltjes te tikken
 • Zet je timer op 3 of nog liever 10 seconden zodat je tijd hebt om de juiste positie in te nemen.

9 tips voor de perfecte selfie

 1. Plaats je telefoon in je selfie stick en verzeker je ervan dat deze goed vast staat
 2. Houd je telefoon iets boven je, zodat je een beetje omhoog kijkt
 3. Steek nu je kin iets naar voren en dan een heel klein beetje naar beneden
 4. Draai 1 schouder iets naar de camera. Onthoud hoe je staat
 5. Haal de telefoon naar je toe en tik op afdrukken. Neem weer dezelfde positie in en wacht tot de foto is genomen
 6. Denk ondertussen aan je allerleukste klant, zie voor je hoe je deze helpt
 7.  Kijk met die klant in gedachten naar de lens van de camera en lach
 8. Als de foto is genomen draai je je een slag zodat het licht van een andere kant komt en maak je weer een foto
 9. Ga zo door tot je een aantal foto’s hebt waar je tevreden over bent

Een selfie maken en dan ook nog posten was nog niet zo lang geleden een onvoorstelbare gedachte

Dat is wat een deelnemer schreef tijdens de Instagram Summer School als reactie op de opdracht voor het maken van de selfie. En zij was niet alleen. Ik zie elk jaar hoe deelnemers uit hun comfort zone moeten stappen om zichzelf letterlijk in beeld te brengen.

En het goede nieuws is dat het went.

Ook dat hoor ik ieder jaar terug. Het wordt gemakkelijker en zelfs leuk. Zeker als je kijkt naar wat het je oplevert. Lees maar mee:

… Sinds de eerste challenge waar ik aan meedeed is het plaatsen van een selfie makkelijk geworden en ja, zelfs leuk! Dank daarvoor Willy

… M’n eerste selfie gemaakt! Dat heb ik nog nooit gedaan, maar ja, als Willy het zegt dan moet het!

… Selfies maken deed ik eigenlijk nooit. Heel soms wel maar dan samen met een hond op de foto. Vandaag voor het eerst een foto.

… Eerst vond ik het ook een lastige, maar inmiddels is het gewoon leuk om selfies te maken. Maakt je verhaal persoonlijker en ik plaats nu regelmatig een selfie. Enne niet perfect is ook goed hè.

… Wat een uitdaging was dit. Uit mijn comfort zone. Maar done!

… Vreselijk vond ik het. Maar een aantal fotosessies en selfies verder merk ik dat het enge eraf is.

… Wat ontzettend leuk om ieders gezicht voorbij te zien komen vandaag! Dat mogen jullie allemaal vaker doen hoor

… Gedaan, de schaamte al lang voorbij. Sterker nog, ervan overtuigd dat ons eigen gezicht gewaardeerd wordt

… Het leuke aan deze opdracht vind ik dat alle mensen nu ineens een gezicht krijgen. Zo leuk…… dus tja meerwaarde is dus zeker vaker en foto van mezelf posten!

Aan de slag met selfies

Ik wil je stimuleren je (eerste) selfie te maken en te plaatsen op social media. Je doet je volgers en jezelf er een groot plezier mee. En als je mij tagt in je bericht deel ik je bericht in mijn netwerk.

...nog meer interessante Blogs:
2 berichten
 • Ludy Botman
  Beantwoorden

  Ik heb een bril met varifocusglazen. Als ik omhoog kijk dan moet ik mijn hoofd goed omhoog doen om scherp te kijken. Dat is een raar gezicht. Weet jij een oplossing?

  • Willy
   Beantwoorden

   Ha Ludy, met een bril is het vaak zoeken naar de juiste positie om er voor te zorgen dat het glas niet schittert en je zit inderdaad met de scherpte. Het omhoog kijken is een trucje om een eventuele ‘onderkin’ minder te laten zien. Je kunt in plaats van omhoog kijken, je kin iets naar voren steken. Wellicht dat dat ook een mooi resultaat geeft. Succes, Willy

Laat een bericht achter of stel een vraag: