Doelen stellen voor volgend jaar én ze halen! Zo doe je dat…

Mijn eindejaar ritueel...

We zaten aan een grote ronde tafel te lunchen voorafgaand aan een workshop die ik zou geven. Ik vertelde dat ik ontzettend uitkeek naar mijn laatste werkdagen van het jaar, want dan ga ik altijd aan de slag met mijn doelen voor het volgende jaar. Een mooi ritueel, kerstmuziekje erbij en kaarsjes aan.

Mijn cursisten keken mij wat vreemd aan. Klinkt gezellig maar verklaarde dat mijn enthousiasme? Tot ik vertelde dat ik afgelopen jaren al mijn doelen heb gehaald.  En geloof me, dat smaakt naar meer!

In dit artikel zal ik je stap voor stap laten zien wat en hoe ik dit jaarlijkse ritueel aanpak. Zodat jij eind volgend jaar meer bereikt hebt dan alle jaren daarvoor. Jouw beste jaar ooit!

willy Valk doelen

Strategie, doelen en planning

Begin met een hele dag, of nog liever een paar dagen, te reserveren in je agenda. Zorg dat je ongestoord kunt werken. Laptop dicht, telefoon op stil, het liefst helemaal uit. Zodat je volledig bent geconcentreerd op het bepalen van je doelen, je strategie voor volgend jaar en de uitwerking daarvan.

 

☑️ Maak een analyse over het afgelopen jaar

 • Ik begin met het maken van een analyse van het afgelopen jaar. Ik schrijf op wat ik niet handig heb aangepakt, waar ik niet tevreden over ben. Dus mijn functioneren.
 • Dan noteer ik wat er niet goed ging in mijn bedrijf als totaal.
 • Daarna sta ik stil bij wat er wel goed ging. Wat deed ikzelf juist heel goed? Waar ben ik tevreden en trots op als persoon en ondernemer.
 • Wat ging er geweldig in mijn bedrijf? Denk hierbij aan de positieve bedrijfsresultaten.

Ik bedenk nu hoe ik méér kan doen van wat goed ging en minder waar ik niet tevreden over ben. Heb je meer dan een dag de tijd en wil je de diepte in? Maak dan een zogenaamde ‘SWOT‘ analyse. Hierbij kijk je naar de sterke en zwakke kanten van je bedrijf. De bedreigingen en kansen in de markt.

☑️ Stel je doelen voor het komende jaar

 • Begin met een groot omzetdoel te stellen. Een bedrag waar je best een beetje zenuwachtig wordt. Wat niet volstrekt onhaalbaar is maar wel flink buiten je comfortzone ligt.
 • Bepaal hoeveel grote klanten je wilt bereiken en hoeveel kleinere klanten.
 • Hoeveel mensen wil je op je e-maillijst aan het einde van 2019?
 • Hoeveel volgers heb je op je Facebookpagina?
 • Hoeveel mensen heb je als LinkedIn relatie eind volgend jaar?
 • Wat is het aantal volgers op Instagram en Twitter aan het eind van volgend jaar?
 • Om je doelen daadwerkelijk te halen geef je vervolgens aan hoe je ze gaat halen. Dus hoe vaak en hoeveel moet je iets doen? Wat is er nodig om het te bereiken, dus welke acties. Noteer dat.

Je doelen worden acties

☑️Neem nu een kalender of een paar vellen papier en verdeel dit over 53 weken. Vul nu je grote activiteiten in, terugkerende activiteiten en promoties. Bijvoorbeeld:

 • Geef aan in welke weken je op vakantie bent, naar een cursus of op reis. Deze weken vallen dus af in je planning.
 • Bepaal hoeveel blogs je gaat schrijven en verdeel deze over het aantal beschikbare weken.
 • Noteer welke workshops je gaat geven en wanneer.
 • Geef aan wanneer je e-book klaar is.
 • Bepaal wanneer je een challenge wilt doen en geef aan wanneer deze is.
 • Geef aan wanneer je een nieuw product of dienst introduceert.
 • Verdeel je mailings over het jaar aan de hand van de activiteiten die je al hebt ingevuld.

☑️ Mijn volgende stap is om voor een half jaar deze acties uit te werken. Zoals:

 • de onderwerpen van mijn blogs en mailings
 • de onderwerpen van de webinars die ik geef
 • de data van mijn trainingen, cursussen en workshops. Ik noteer dit alles in mijn digitale agenda zodat ik overal kan beschikken over deze gegevens.

☑️Terugkerende marketing activiteiten inplannen

 • Om continue zichtbaar te zijn in de online wereld plan ik elke 2 weken een dagdeel in voor het maken van social media berichten. Deze berichten plan ik in en omdat ik al weet wanneer bepaalde workshops en webinars zijn kan ik daar alvast aandacht aan geven.
 • De blogs die ik ga verzenden staan vast, net als de onderwerpen. In mijn agenda plan ik twee weken voor het verschijnen van het blog tijd in om dit blog te schrijven. En dit geldt natuurlijk ook voor mailings die ik verstuur aan de mensen die op mijn lijst staan.

Ten slotte

Als ik de analyse heb gedaan, mijn doelen heb gesteld, mijn planning hebt gemaakt én alle acties heb uitgewerkt is het tijd om er eens rustig naar te kijken. Te voelen. Meestal bekruipt mij een gevoel van opwinding en enthousiasme.

Zal het (weer) lukken mijn omzet te verdubbelen? Hoeveel mensen zal ik dit jaar met mijn berichten bereiken? En ik heb al zoveel mooie en bijzondere ondernemers ontmoet de laatste jaren. Welke vrouwen zullen er dit jaar voor kiezen met mij te gaan werken aan hun marketing?

Afsluiting

Ik hoop dat ik je heb kunnen inspireren met het delen van mijn eindejaar ritueel. En ik wens je veel plezier met het terug- en vooruit kijken, het stellen van jouw doelen en het inplannen van je acties. Ik ben er van overtuigd dat het je gaat helpen komend jaar.

En om alvast in de mood te komen; waar ben jij trots op als je kijkt naar afgelopen jaar? Deel het hieronder.

...nog meer interessante Blogs:
14 berichten
 • Anja
  Beantwoorden

  Bedankt voor de tips Willy!

  Als ook voor de gave tips die je gaf tijdens de online training, afgelopen woensdag,
  ik ben er nog steeds mee bezig ze allemaal uit te werken, zo goed toepasbaar waren ze.

  Fijne dagen en groet in beweging,
  An, van Lirian

  • Willy
   Beantwoorden

   Dag Anja, fijn dat ik je zo goed kan helpen. Erg fijn om te lezen! Een hartelijke groet, Willy

 • Margaretha
  Beantwoorden

  Dank je voor het delen van jou december ritueel. Ik herken het, al deed ik ze minder grondig of minder concreet als jou voorstel.

  • Willy
   Beantwoorden

   Ha Margaretha, dank je wel voor je reactie. En je kunt het ritueel natuurlijk zo uitgebreid maken als jezelf wilt. Ik zou in ieder geval die doelen op papier zetten 🙂

 • Marjon
  Beantwoorden

  Ha Willy, dank je wel voor je vraag en voor de herinnering aan de SWOT analyse Ik ga daar komende dagen lekker tijd voor nemen. Ik ben erg trots dat ik het afgelopen jaar mijn omzet ruim heb verviervoudigd, dat ik zoveel mensen heb kunnen stimuleren en steunen bij het opschrijven van hun verhaal. En ik ben bijzonder trots op het team dat ik om me heen heb. Zonder de ondersteuning van mijn businesscoach Michiel Cremers van Online Marketing Solutions, zonder mijn buddies van Open Circles, zonder mijn schrijfcoachteam en zonder mijn Personal Assistent en echtgenoot Wilfried was Online Schrijfschool Marjon Sarneel allang opgehouden te bestaan. Maar dankzij al die mensen reken ik erop dat wij in het komend jaar ten minste vier keer zoveel cursisten kunnen helpen als in 2018. En ja, het voelt een beetje uit mijn comfortzone om het zo op te schrijven, maar ik weet dat we er helemaal klaar voor zijn <3

 • Willy
  Beantwoorden

  Ha Marjon, wat een leuk bericht en wat een prachtige resultaten! En ik herken wat je schrijft dat een team om je heen essentieel is. ‘If you want to go fast, go alone. If you want to go far, go together’ schreef ik laatst bij het introduceren van een nieuwe VA 🙂 . Een heel mooi 2019 gewenst! PS dat het out of your comfort zone voelt is een goed teken 😉

 • Ilona Dost
  Beantwoorden

  Hoi Willy, Eerste Kerstdag is voor mij de perfecte dag hiervoor en met jouw tips gaat het nog beter lukken. Dank je wel, en hele fijne dagen gewenst!

  • Willy
   Beantwoorden

   Ha Ilona, wat een mooie invulling van die dag. Veel succes en jij ook fijne dagen!

 • Cecile
  Beantwoorden

  Dank je wel voor de tips en structuur bij de planning voor 2019. Daar heb ik echt iets aan 🙂

  • Willy
   Beantwoorden

   Ha Cecile, fijn om te horen. Veel succes met alles en laat nog eens weten hoe het is gegaan 🙂

 • Tineke
  Beantwoorden

  Oké, ik heb mijn lijstje :)! Wat een waardevolle bijdrage weer, Willy, dankjewel!

  • Willy
   Beantwoorden

   Ha Tineke! Wauw, je bent meteen in actie gekomen, dat belooft veel goeds voor 2019!

 • Marlene Hanssen
  Beantwoorden

  Hoi Willy,

  Bedankt weer voor de overzichtelijke tips. Ik verlies de structuur gauw uit het oog. Discipline is ook zo’n dingetje voor mij.
  Mijn doelen voor 2018 had ik voorzichtig gesteld…én gehaald. Ik maak ze voor 2019 groter. Jouw tips ga ik zeker toepassen.
  Fijne dagen en een goed begin.

  • Willy
   Beantwoorden

   Wat goed om te horen Marlene! En je mag je doelen echt wel zo hoog stellen dat ze een beetje ongemakkelijk voelen 😉 Veel plezier ermee en veel goeds voor volgend jaar!

Laat een bericht achter of stel een vraag: