Het imposter syndroom: bang om door de mand te vallen

Vlak voordat ik deze zomer op vakantie ging werd ik gebeld of ik interesse had om een workshop te geven op een ondernemers-event.

Nou vind ik workshops geven ontzettend leuk en daarom wilde ik graag meewerken. Ik stuurde voor mijn vertrek naar mijn vakantie adres nog snel wat promotiemateriaal en tijdens mijn vakantie werd de website van het event gepresenteerd.

Ik zag mijzelf aangekondigd als ‘TOP-coach‘, tussen ‘bekende’ mensen, en mijn eerste reactie was WAUW! Direkt gevolgd door de gedachte: “….ik? Ben ik wel zo goed?” En dit is de essentie van het imposter syndrome.

Wat is het imposter syndrome 

Het gaat hier om de gedachte dat je jezelf beter moet voordoen dan je werkelijk bent. Om jezelf mooier te laten lijken, betere klanten binnen te halen, pretentieuze samenwerkingsverbanden aan gaan, doen alsof je het druk hebt terwijl je agenda leeg is etc.

En ondertussen steeds maar bang zijn dat iemand er achter komt dat je niet écht bent wie je zegt dat je bent. Of dat je helemaal de kennis niet hebt die ze van je verwachten. Dat je eigenlijk niet zoveel voorstelt. Ai….hoe herkenbaar is dit imposter syndroom?

Een vrouwen ‘ding’

Als je kijk naar onderzoek dat gedaan is naar dit fenomeen blijkt het dat het vooral vrouwen ermee worstelen. De symptomen van het imposter syndrome zijn:

  • perfectionisme
  • overwerkt zijn
  • onderwaarderen wat je hebt bereikt
  • faalangst
  • vinden dat je je succes niet hebt te danken aan je eigen capaciteiten en harde werk, maar dat je slechts ‘geluk’ hebt gehad.

Zelfs succesvolle schrijvers, bloggers en wereldberoemde actrices hebben hier last van.  Zo vertelde Kate Winslet ‘I would wake up in the morning going off to a shoot, and think, I can’t do this;  I am a fraud.” Of Michelle Pfeiffer, die in 2002 vertelde “I still think people will find out that I’m really not very talented. I’m really not very good. It’s all been a big sham.”

Op social media is alles perfect

Ik was dus in goed gezelschap toen ik opeens onzeker werd ;-). En zo gek is dat niet. Ik presenteer mijzelf veel op social media. En daar doet iedereen een beetje een imposter -zijn, dus ik ook. De perfecte foto posten, naar de kapper voor een belangrijk event (want je wilt toch mooi op de foto staan). Maar ook een opgeruimd bureau laten zien valt hier onder en vooral altijd vrolijk de camera-lens inkijken.

Maar ik heb niet altijd mijn haar gestyled, mijn bureau is niet altijd opgeruimd en ik gooi vaak een filter over die selfie omdat ik er op de originele foto wat bleekjes uitzie. Niemands leven en onderneming is zo perfect als we laten zien op social media.

Herken je dit als kleine ondernemer? Dat wát je laat zien aan de buitenwereld, perfect moet zijn? De mooiste foto, de leukste quote? En weet je, ik vertel het mijn klanten zelfs, dat ze alleen hun mooiste foto’s moeten delen.

Je ‘gewone’ zelf 

Maar… wat als je zo nu en dan, een beetje van je ‘gewone’ zelf zou laten zien?

Daarmee zeg ik niet dat je slechte foto’s moet gaan delen of video’s maken waar je kromme tenen van krijgt. Maar iets meer van je onzekerheden laten zien mag best. Het delen van de uitdagingen waar je mee te maken hebt, maakt je menselijk.

Verspreek je maar een keer in een video, of plaats je blog, ook al zit er misschien nog een spelfout in.

En het allerbelangrijkste: richt je op je klant in plaats van op jezelf! Als ik denk aan de mensen die ik tijdens het event ga toespreken en die ik heel graag wil helpen met social media, dan verdwijnt mijn onzekerheid.

Dus neem die video op omdat je jouw klanten met je kennis kunt helpen. Plaats die foto van jezelf omdat het gaat om de intentie de wereld mooier te maken, en niet om de vraag of je haar wel perfect zit.

We doen allemaal een beetje mee aan dat imposter syndroom. Maar je bent geen bedrieger. Je werkt hard, je bent gemotiveerd en gedreven. Je hebt kennis van zaken waar je mensen mee helpt. Zij willen graag met jou werken. En ze willen weten wie jij écht bent!

Blijf niet langer onzichtbaar! Als jij je laat tegenhouden, kunnen mensen jou niet vinden en daardoor mis jij klanten en inkomsten.

Ten slotte

Is het imposter syndroom herkenbaar voor je? En wat zou een eerste stap kunnen zijn om dit los te laten? Laat het hieronder weten.

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

...nog meer interessante Blogs:

Laat een bericht achter of stel een vraag: