Hoe je je eerste (of volgende) fotoshoot aanpakt

Het maakt niet uit wat je doet

Of je nu een coach, een hondentrainer of visagist bent — als jij je online presenteert, zullen foto’s van jou je helpen je bedrijf te laten groeien.

Want het is ongelofelijk belangrijk dat je volgers de ‘echte’ jou te zien krijgen. Mensen willen er achter komen of zij een klik met je voelen. Of zij een band met jou willen opbouwen. En uiteindelijk je klant worden. Daarnaast zijn professionele foto’s een must voor je social media platforms, je website en meer.

Daarom heb ik een aantal tips voor een fotoshoot voor je op een rij gezet. Zodat je je op je gemak voelt, ook als je er niet van houdt om gefotografeerd te worden. Want als je weet hoe je een fotoshoot organiseert heb je straks niet alleen een geweldige serie foto’s maar je bespaart ook tijd en geld.

Start met inspiratie voor je fotoshoot op te doen

Leg een collectie met foto’s aan die je online tegenkomt. Kies voor die foto’s die kloppen met jouw persoonlijkheid, jouw stijl en je bedrijf. Deze foto’s verzamel je op je telefoon of in een Word-document.

Als je een foto tegenkomt waarvan je vind dat het licht mooi valt of dat het model een houding, een pose hebben aangenomen die je natuurlijk vindt, voeg die dan toe aan je verzameling. Denk ook aan de kleding die het model draagt en de omgeving waarin de foto is genomen.
Dit maakt het straks voor jou en je fotograaf gemakkelijk om op terug te vallen tijdens de fotoshoot.

blog-400x400-1

Vind de fotograaf die bij jou past

Om straks een geweldige serie foto’s te hebben is het belangrijk dat je een fotograaf vind die én goede foto’s maakt én waar jij prettig mee werkt. Want stel de fotograaf is geweldig maar jij voelt je onzeker en komt jouw persoonlijkheid niet echt naar voren, dan is het geen goede match. Dus hoe vind je een fotograaf die bij je past?

 • Vraag het andere ondernemers

Als je in een Facebookgroep zit, bijvoorbeeld mijn groep Hands on Social Media, vraag dan daar naar ervaringen met fotografen. Of als je een klant van mij bent vraag je het in bijvoorbeeld de Social Media Succes Systeem groep.

Dus kom je een ondernemer tegen die (profiel)foto’s heeft waarvan je gecharmeerd bent, vraag wie deze heeft gemaakt. En is die fotograaf voor jou te kostbaar, volgeboekt of niet in jouw regio? Vraag dan die fotograaf naar collega’s die zij kunnen aanbevelen.

 • Zoeken via hashtags

Instagram is natuurlijk ook een geweldige bron om een fotograaf te vinden. En denk dan aan de term ‘branding’. Bijvoorbeeld #brandingfotografie. Het is fijn om met iemand te werken die het gewend is om ondernemers te fotograferen. Dus fotografen die bekend zijn met een ‘personal brand’ in beeld te brengen.

Zo kreeg ik de naam van mijn vaste fotograaf Prica Visser van mijn ondernemerscoach. Ik hoorde over haar werkwijze en tarieven. Op Instagram kon ik zien hoe haar stijl is en of die bij mij zou passen. Deze sprak mij enorm aan en vervolgens heb ik haar een bericht gestuurd.

Leg contact met een aantal fotografen

Als je een aantal mogelijk geschikte fotografen hebt gevonden is het tijd om contact te leggen. Je wilt weten hoe ze werken, wat de kosten zijn en natuurlijk of ze beschikbaar zijn. Wat wil je overleggen en wat vraag je precies?

 1. Of ze in jouw regio werken
 2. Geef aan om welk minimum aantal foto’s het gaat (begin met 50 foto’s)
 3. Het aantal keer dat je je wilt verkleden (ik verkleed mij minimaal 4 keer)
 4. De locatie waar je wilt fotograferen. En wat zijn de kosten als het meerdere locaties zijn?
  (ik doe de shoots graag buiten en anders in een groot industrieel pakhuis)
 5. Waar mag je de foto’s gebruiken en is naamsvermelding noodzakelijk?
  (ik gebruik de foto’s op mijn website en social media met naamsvermelding)
 6. Hoe snel worden de foto’s geleverd?
 7. Op welke resolutie krijg je de foto’s? (op websites worden soms best grote bestanden gebruikt)
 8. Worden de foto’s nabewerkt en zitten daar extra kosten aan?
 9. Wat is de prijs per uur of shoot? (ik spreek 2 uur per sessie af en heb dan voor een langere tijd foto’s)

Kies je locatie

Je kunt er voor kiezen je eerste fotoshoot thuis te doen. Dat is gemakkelijk en vertrouwd. Vind je dat geen optie, bedenk dan waar je je op je gemak voelt en waar je je kunt omkleden. Dus misschien is je huis de plek waar je je omkleed en het park achter je huis de locatie waar je de foto’s maakt.

Of je gaat aan de wandel en trekt steeds een laagje kleding uit. Je wisselt onderweg vooral je jas, trui of blouses. Wel of geen sjaal om hebben maakt al een groot verschil in een foto. Houd het in het begin vooral simpel.

Past de stad beter bij je, neem dan je kleding mee. Je verkleed je dan in het toilet van je favoriete koffietentje. Houd er wel rekening mee dat in een drukke omgeving er altijd mensen zijn die nieuwsgierig zijn naar wat je doet. Kies hier niet voor als je je nog erg onzeker voor de camera voelt.

Bijvoorbeeld, in het pakhuis waar ik een aantal shoots heb gedaan, had ik geen publiek. Maar op een toeristische attractie als de Zaanse Schans, waar ik vlakbij woon, uiteraard wel. Dat levert grappige momenten en verbaasde blikken op. Zeker als het hartje zomer is en ik knoop een warme sjaal om.

Jouw to-do lijst voor en tijdens de fotoshoot

 1. Als de fotoshoot thuis is, kijk dan even waar je wilt dat de foto’s worden gemaakt. En kies vooral voor natuurlijk licht, dus bij een raam is perfect. Is het de dag van de shoot erg zonnig, zorg dan voor een wit laken dat je kan ophangen als het nodig is.
 2. Leg van te voren de kleding neer die klopt met je uitstraling en je bedrijf. Een colbertje geeft autoriteit en een vest daarentegen maakt je meer benaderbaar.
 3. Oefen met make-up als je dat niet dagelijks gewend bent. Wat concealer tegen rode vlekken, poeder tegen het glimmen en een flatteuze lipstick geeft waarschijnlijk een mooier resultaat dan dat je helemaal niets doet.
 4. Denk na waar je gepositioneerd wilt zijn in je foto. Wil je bijvoorbeeld tekst in je foto, dan sta jij aan de zijkant. Voor social media sta je vaak in het midden. Spreek dit door met je fotograaf.
 5. Bedenk of en welke attributen je erbij wilt op de foto. Zorg ervoor dat je die bij de hand hebt tijdens de shoot. Bijvoorbeeld een drinkbeker, pen en papier, een laptop of zonnebril.
 6. Neem iets te eten en drinken mee als je op locatie werkt.
 7. Ben je erg zenuwachtig? Nodig dan een vriendin uit waar je altijd veel plezier mee hebt. Dat kan schelen om je wat sneller op je gemak te voelen. En iemand erbij is handig als je je snel moet omkleden.

Tenslotte

En dan komt er het moment dat die camera op je is gericht en de fotograaf zegt “lachen!”. Denk dan aan jouw allerleukste klant. Zie voor je hoe zij haar wens in vervulling brengt of dat hij eindelijk van zijn probleem af is. Want deze fotoshoot gaat niet om jou. Het gaat erom dat jij contact maakt met jouw (potentiële) klanten. En dat zij zien wie jij bent, als écht mens.

Dus wat denk je? Toch maar op zoek naar een fotograaf? Laat het hieronder weten.

Training Social Media Succes Systeem – een totaal oplossing

Krijg je geen klanten met Facebook, Instagram of LinkedIn? Kost het je moeite om steeds iets anders te verzinnen om te posten en voel je je onzeker over hoe je je online zichtbaarheid kunt vergroten? Dan is het Social Media Succes Systeem de oplossing. In deze training leer je precies wat je doet om efficiënt met je tijd om te gaan én de leukste klanten en een goed inkomen te krijgen.

...nog meer interessante Blogs:
Berichten

Laat een bericht achter of stel een vraag: