De Instagram limieten die je wilt weten als ondernemer

Onzichtbare grenzen op Instagram

Steeds meer ondernemers gaan enthousiast aan de slag met Instagram.
En terecht. Het is het snelst groeiende platform.

Want mensen houden van foto’s kijken.

En Instagram staat bekend om veel interactie. Misschien heb je ook ervaren dat je veel reacties krijgt op Instagram als je dat vergelijkt met andere platforms.

Maar weet je ook dat er grenzen zijn op Instagram? Limieten waar je als ondernemer zomaar tegenaan kunt lopen. Waar je niet voor wordt gewaarschuwd?

Sommige getallen zul je niet snel overschrijden en andere misschien, in een enthousiaste bui, wel.

Om er voor te zorgen dat je niet ‘zomaar’ voor 24 uur of langer uitgeschakeld wordt, heb ik de limieten (lees: grenzen) van Instagram voor je opgezocht en op een rij gezet.

limiet op Instagram

Volgen en volgers

Er is een limiet aan het aantal account dat je kunt volgen. Heb je dat limiet bereikt, dan zul je een ander account moeten ontvolgen om een nieuwe te volgen.

Ik verwacht niet dat je snel tegen deze grens aanloopt. Want als je ook contact wilt houden met je volgers, hartjes wilt uitdelen en wil reageren loop je snel tegen je eigen grenzen aan.

Wat niet duidelijk is, is het aantal account dat je binnen een bepaalde periode kan volgen. Het lijkt er op dat accounts met veel volgers meer binnen een uur of dag kunnen gaan volgen dan iemand die nog maar net start.

Uit betrouwbare bron heb ik gehoord dat 20-30 accounts per uur en een maximum van 800 per dag moet kunnen.

Maar ik zou deze grenzen niet opzoeken al was het maar om te voorkomen dat je account voor 24 uur of langer ‘on hold’ gaat.

Het goede nieuws is dat er geen limieten zijn voor hoeveel mensen jouw account kunnen volgen.

 • Te volgen accounts: maximaal 7500
 • Aantal volgers: geen limiet
 • Aantal account dat je per uur kan volgen: 20 (niet officieel)
 • Aantal accounts dat je per dag kunt volgen: 800 (niet officieel)

Hoeveelheid likes (hartjes) per uur

Instagram is wel duidelijk over hoeveel likes (hartjes) je per uur kunt geven. Als je hier overheen gaat dan krijg je een rode vlag voor ‘spammen’ en wordt je toegang tot Instagram voor minimaal 24 uur ontzegd.

Ga je deze grens vaker over dan riskeer je dat je account permanent wordt gesloten.

Het klink allemaal wat streng maar je moet echt je best doen om dit aantal te halen. 6 hartjes per minuut is te doen, maar dit een uur lang volhouden is een behoorlijke klus.

 • 350 hartjes per uur, waarschijnlijk alleen geautomatiseerd haalbaar

Hoeveelheid reacties geven op een bericht

Ook hier zijn geen exacte gegevens over te vinden. Berichten hierover spreken elkaar tegen. Toch zou ik het niet te gek maken.

 • 100 reacties maximaal per dag (niet officieel)

Hoeveelheid # per bericht

Instagram is duidelijk over het aantal hashtags dat je per bericht mag gebruiken. Ga je hier overheen dan wordt je onderschrift of reactie niet geplaatst.

 • maximaal 30 hashtags per bericht

Tekens per bericht

Ook al gaat het om de foto bij een Instagram bericht, je kunt flink wat tekst kwijt. Ongeveer de eerste 125 zijn zichtbaar, daarna moet je volger op ‘lees meer’ klikken om de rest te lezen.

 • maximaal 2200 tekens per bericht
 • rond de 125 zijn zichtbaar

Aantal berichten

En als laatste hoeveel berichten mag je plaatsen. Het goede nieuws dat hier geen limieten zijn. Er is wel een ‘maar’. Wil je meerdere berichten per dag plaatsen kijk dan goed in je statistieken of je volgers dit waarderen. Soms is het fijner meerdere foto’s over 1 onderwerp in 1 bericht te vatten.

Ben je al jaren enthousiast aan foto’s aan het plaatsen? Wees gerust, er is geen limiet voor het aantal berichten overall, dus ga lekker door.

 • Geen limiet aan het aantal berichten per dag
 • Geen limiet aantal berichten in totaal.

Nu weet je precies waar je op let als het gaat om Instagram berichten schrijven, de hashtags plaatsen, hartjes uitdelen en accounts volgen.
Je voorkomt dat je tekst niet wordt geplaatst of dat je voor 24 uur niet bij je account kunt.

Hulp bij Instagram marketing

Ben je nog maar net gestart of zie je geen groei in je aantal volgers?

Start met de Instagram Profiel Checklist voor een geweldig eerste indruk.

Je vraagt ‘m HIER gratis aan.

Wil mijn feedback op je Instagram profiel en berichten? Boek dan een Zichtbaarheid Check.
Stuur mijn een e-mail met als onderwerp ‘Instagram Zichtbaarheid Check’ en ik reply binnen een paar dagen met de mogelijkheden en de investering.

En natuurlijk nodig ik je van harte uit mijn Instagram account te volgen. Elke week boordevol tips over social media marketing.

...nog meer interessante Blogs:
2 berichten

Laat een bericht achter of stel een vraag: