Word gezien met Instagram!

Wat is Instagram

Instagram is het snelst groeiende social media platform in Nederland. Het speelt zich af via een app op je mobiele telefoon. Simpelweg komt het hierop neer: je downloadt de app, je maakt met je mobiel een fraaie foto en plaatst deze op Instagram en je volgers zien de foto en leren je (beter) kennen.

Waarom Instagram belangrijk voor jou is

Instagram2Wereldwijd zijn er meer dan 400 miljoen gebruikers waarvan in Nederland al meer dan twee miljoen. Dit aantal groeit heel snel. Het zijn nu nog vooral ‘jonge’ mensen maar de ‘ouderen’ volgen snel. Dit is een trend die je ook met andere social netwerken hebt gezien.

Ik heb in een eerder blog verteld dat foto’s en video’s ontzettend belangrijk zijn omdat mensen visueel zijn ingesteld. Dat is ook een van de redenen dat Instagram zo populair is. We houden van plaatjes kijken!

Branding

Als ondernemer en helemaal voor jou als coach of therapeut is het belangrijk dat jouw (toekomstige) klant een beeld van jou krijgt als mens. Om te kunnen bepalen of er een klik is, of je een prettig mens bent waar zij mee in gesprek willen.

Met Instagram ben je in staat makkelijk een beeldverhaal te vertellen over jouw leven, wie je bent, wat je doet, wat je hobby’s zijn. Dat is belangrijk voor je branding, want jij bent zelf je ‘merk’. Je kunt ook foto’s maken van je werkruimte, je attributen en tips geven. Hierdoor bouw je sneller een band met je potentiële klant op.

Foto’s, video’s en filters

Alles draait om beeld op Instagram dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld Twitter en Facebook waar je ook alleen tekst kan plaatsen als je dit zou willen. Niet dat dit aan te raden is maar dat is een ander verhaal.

Op Instagram plaats je een foto of video. Je kiest eventueel een filter om een bepaalde uitstraling mee te geven. Vervolgens voorzie je foto of video van een korte beschrijving met een # (hashtag) die aangeeft waar je update over gaat.

De korte video’s zijn inmiddels zó populair dat Instagram ervoor heeft gekozen binnenkort video’s tot een lengte van 2 minuten af te kunnen spelen. En waarom zou je een foto van een ondergaande zon fotograferen als je er ook een korte video van kan maken? Net zo makkelijk toch? Én het trekt nog meer kijkers ook!

Hoe begin je 

 1. InstagramDownload de app via de App store of Google Play store.
 2. Registreer jezelf en het kan handig zijn dat je dat met je Facebookaccount doet zodat je later kunt adverteren op Instagram.
 3. Kies je gebruikersnaam en daarbij is het handig als je daar een ‘keyword’ in verwerkt. Dit zorgt ervoor dat je daarop wordt gevonden.
 4. Zet je profiel openbaar. Ik kom regelmatig accounts van ondernemers tegen die hun profiel ‘privé’ hebben staan, zonde, want dan kunnen mensen je posts niet zien.
 5. Je kunt één link in je profiel zetten; zet daar de url van je website.
 6. Maak foto’s van je praktijk, je werkplek en plaats soms iets persoonlijks. Voeg de locatie, hashtag en korte beschrijving toe voor meer interactie.

Ga aan de slag!

Instagram tip van de week-16Juist omdat Instagram zo snel groeit, is het handig nu alvast te beginnen met verkennen, ontdekken en oefenen. Zodat als ‘iedereen’ straks op Instagram is, jij alle fijne kneepjes al onder de knie hebt. Je bent jouw concurrenten dan een flinke stap vóór.

Zoek mij op Instagram als je tips wilt lezen over Instagram. Je vindt mij onder willyvalk.

Kan je hulp en inspiratie gebruiken bij Instagrammarketing? Kijk dan eens naar de cursus 50X Instagram Succes. Zodat je een gedegen Instagrammarketing strategie inzet om van je volgers klanten te maken. Op een sociale manier die past bij het platform 🙂

Fotobewerking

Tenslotte nog een vraag over jouw foto’s: lukt het jou om foto’s te bewerken? Op maat te maken voor Instagram want daar heb je vierkante foto’s nodig. En lukt het je om tekst en jouw logo er in te zetten? Als jij dat zelf wilt leren, dan nodig ik je uit mijn mini-cursus beeldbewerking Visual te volgen. In deze korte online cursus leg ik je precies uit hoe je dat doet. Zonder dure fotobewerkingsprogramma’s en helemaal toegespitst op social media. Dus hoe je foto’s op maat maakt, hoe je tekst in foto’s zet en hoe je die tekst vooral leesbaar maakt. En natuurlijk leer je je logo in de foto’s plaatsen.

Ik laat je ook zien hoe je een klikbare link maakt in de Facebook omslagfoto die naar je website verwijst.

Dit is wat een cursist mij spontaan stuurde over de cursus:

FotobewerkingWat een fijne duidelijke (en heerlijke korte) uitleg over fotobewerking is dit zeg! Fijn om zo door jou door alle mogelijkheden geleid te worden. En leuk je stem eens te horen, ik volg je wel op social media maar nu heb ik er ook eens een stem bij.
Ik vind het een hele praktische, duidelijke cursus die mij als startend ondernemer met net te weinig tijd door ook een bijna fulltime baan op weg helpt op een gebied waar ik nog veel te weinig van weet, maar wel behoefte aan heb. Dank je daarvoor.
Is je interesse gewekt? Lees dan hier verder.

Zullen we contact houden?

Ontdek Facebook updates, marketingtips en meer op mijn Facebookpagina.
Bekijk mijn foto’s mét Instagragram tips op mijn Instagram.
Twitter mee en lees al mijn marketingtips en tricks op Twitter.
Link met mij op LinkedIn.
Bekijk mijn leerzame video’s op Vimeo.

BewarenBewaren

...nog meer interessante Blogs:
41 berichten
 • Eleonora van Grinsven
  Beantwoorden

  Momenteel zit ik nog niet op Instagram. Zoals jij het beschrijft beginnen mijn vingers echter wel te jeuken en wil ik direct aan de slag. Wellicht in de nabije toekomst. 🙂

  • Willy Valk
   Beantwoorden

   Leuk Eleonora, dat je er open voor staat. En weet je, als je rustig aan begint leer je zo’n nieuw platform kennen zonder dat er massaal op je vingers gekeken wordt. En je kunt alvast een voorraadje foto’s plaatsen.

 • Gerda Grevelt
  Beantwoorden

  Ik zit er ook nog niet op. Ben het wel van plan om te doen. Net als de andere social media netwerken. En fijn om zo de uitleg erbij te hebben. Ik ben nog aan het uitvogelen of je ook twee profielen kunt maken of het beide in 1 kan. Ik heb een praktijk maar ook een los van de praktijk een webshop.

  • Willy Valk
   Beantwoorden

   Hi Gerda, leuk dat je reageert! En ja, je kunt twee accounts aanmaken en sinds kort ook gemakkelijk schakelen tussen die accounts.

   • Gerda Grevelt
    Beantwoorden

    Hallo Willy, dat is fijn om te horen. Ik ga me er verder in verdiepen. Voor nu fb eerst op orde maken en dan stap voor stap verder. Nog een hoop werk te doen zie en lees ik wel.

    • Willy Valk
     Beantwoorden

     Veel succes met Facebook én Instagram! Enne, stap voor stap, dan komt het goed!

 • Janine Janssens
  Beantwoorden

  Hi Willy,

  Leuk idee, ik ben het meteen gaan doen. Ik heb me niet met FB aangemeld, kan ik nu niet direct daarop delen? Kan ik dit alsnog veranderen?

  Mijn naam op Instagram is vrouw_en_midlife

  groeten!

  • Willy Valk
   Beantwoorden

   Hi Janine, leuk dat je direct aan de slag bent gegaan! Ik ga je volgen. En ja, je kunt je Facebook account alsnog koppelen aan Instagram. Klik daarvoor rechtsboven op het wieltje. Scroll dan naar instellingen en gekoppelde accounts. Daar kun je kiezen welke accounts je wilt koppelen. Veel succes!

   • NH
    Beantwoorden

    Hoi. Even een vraag. Kun je een zakelijke Instagram account aanmaken naast je persoonlijke? Tot nu toe zie ik alleen nog maar opties om mijn zakelijke facebookpagina te koppelen aan mijn privéaccount van Instagram en ik kom niet verder op Instagram dan dat ik van mijn privéaccount een zakelijke pagina kan maken. Maar dat is nou juist wat ik net wil. Help?

    • Willy Valk
     Beantwoorden

     Goedemiddag,

     Je kunt een zakelijk account aanmaken als je ook een Facebookpagina hebt. Op Instagram is het mogelijk meerdere accounts te hebben. Voeg deze toe door te navigeren naar je profiel, rechtsboven op het tandwiel klikken en onderaan op ‘Account toevoegen’ klikken. Op je profielpagina kun je nu kiezen met welk account je wilt werken. Succes!

 • Ria
  Beantwoorden

  Hi Willy, je komt toch weer voorbij:) Ik ga aan de slag met je tips! Dank voor je duidelijke en enthousiaste uitleg!

  • Willy Valk
   Beantwoorden

   Hi Ria, leuk van je te horen! En heel veel succes met de tips en laat je weten hoe het voor je werkt?

 • Thea Plugge
  Beantwoorden

  Ik ben gestart met Instagram op advies van mijn oud-collegaatje, die met instagram haar netwerk en bedrijfje op de kaart heeft gezet. Zij zag voor mijn haakwerken ook een markt via instagram.

 • Seni Sana Jeanine
  Beantwoorden

  Heb er erg veel zin in om spoedig te gaan starten met marketing via Instagram!

 • Wilma Massop
  Beantwoorden

  Ik ben nu bezig met de #ig_winterchallenge omdat ik mijn online zichtbaarheid wil uitbreiden, Heb al Facebook, LinkedIn en Twitter, nu daar ook nog de tips en trucs van Instagram bij en dan mijn marketing strategie verder uit werken! Dank je wel voor het webinar van vanavond en de tips tot nu toe. Ik word elke dag weer wijzer!

 • isabel
  Beantwoorden

  Ik ben coach/counselor/Mindful wandelcoach en wil heel graag starten met instagram, ik hoor veel om mij heen dat dit het sociale medium is van deze tijd. Helaas heb ik er nog maar weinig ervaring mee en ik kan wel inspiratie en ondersteuning gebruiken.
  Ik ben in november begonnen met de online promotie voor mijn diensten op http://www.isabelveenis.nl en gebruik nu alleen nog maar Facebook.
  Groet,
  Isabel

 • Linda van Rijen
  Beantwoorden

  Naar aanleiding van je vraag tijdens het webinar van vanavond:
  Ik wil graag beginnen met het meer doelbewust inzetten van instagram. Mijn doelgroepen zijn ouders (voornamelijk moeders, in de leeftijd van 24-55 jaar) en leerkrachten. Ik merk dat deze doelgroep steeds meer te vinden is op instagram, naast Facebook en in mindere mate LinkedIn. Een goede mix tussen deze drie social media kanalen is dan ook wat ik wil bereiken voor mijn bedrijf. Instagram is voor mij nog redelijk onbekend terrein, vandaar dat ik daar graag meer over wil leren!

 • Henriette
  Beantwoorden

  Instagram beter inzetten omdat ik het een leuk social media platvorm vind en waarschijnlijk meer nieuwe klanten kan vinden. Leer nu al heel veel door met de winterchallenge mee te doen en zou er nog meer van willen leren.

 • leny van Eersel
  Beantwoorden

  Hoi Willy
  Ik wil graag starten met instagram om meer zichtbaar te worden.
  ben enthousiast begonnen met de winterchallenge en vind het leuk om er over na te denken hoe ik een opdracht uitvoer. Maar ik zie ook dat het spannend is om me neer te zetten en te laten zien.
  Maar je daagt me erg uit op deze manier, en dat is heel leuk.
  Dus om te beginnen met instagram lijkt me super leuk.
  Groet Leny

 • Anne-Marie
  Beantwoorden

  Hoi Willy,

  Ik heb net je 50e webinar gevolgd en ik heb weer het een en ander geleerd. Bedankt daarvoor.

  Omdat ik nog niet zo bekend ben met Instagram, wil ik graag mee doen met de verloting voor de Instagram succes cursus. Ik ben momenteel bezig met de Instagram Winter Challenge en ik merk nu hoe leuk dit platform is. Eigenlijk had ik dat nooit verwacht……. Ik kijk er naar uit om nog veel meer over Instagram te leren.

  Groetjes van Anne-Marie

 • Ineke
  Beantwoorden

  Ik heb net je webinar gevolgd en volg je instagram-winterchallenge. Ik doe al wel een poosje (driekwart jaar) wat met instagram, maar daar kan nog zeker (en dat wil ik ook graag) groei in komen. Beter leren welke stappen je juist wel en niet moet nemen, dat lijkt me heel fijn en zinvol.

 • ilja Verstraten
  Beantwoorden

  Ik wil graag starten met instagram om mijn zichtbaarheid te vergroten en om mijn vak afscheidsfotografie bekender te maken. Het is zo belangrijk dat mensen weten wat het voor hen kan betekenen en hoe het hen kan helpen. Ik geloof in de kracht van instagram als je dat als ondernemer op een goede manier aanpakt.

 • Ingrid Molen
  Beantwoorden

  Instagram is een voor mij nog te ontdekken wereld.
  Foto’s maken is leuk, maar het gaat me niet echt makkelijk af. Het kost me veel denkwerk om een leuke en interessante foto te maken. Hoe pakt het beeld de mensen en hoe kan ik iets laten zien van mijzelf. Wat voor sfeer geeft aan wie ik ben en wat ik te bieden heb.
  Ik weet ook niet of mijn toekomstige klant op instagram zit of dat in een redelijke tijd gaat doen.
  Daarom is het wel leuk om dat te onderzoeken en instagram uit te proberen. Met de challenge leer ik al heel veel. Je geeft heldere en duidelijke tips en vertelt waar we de inspiratie vandaan kunnen halen.
  Ik ben me bewust dat instagram om beeld gaat. de foto moet triggeren en dat de tekst een toevoeging is. Ik zou het graag onder de knie krijgen.
  Graag doe ik mee met de verloting n.a.v. je 50ste webinar. Dankjewel voor al je inspiratie.

 • Jannie Harmsen
  Beantwoorden

  Hallo Willy,
  Ik heb net deelgenomen aan je 50ste webinar.
  Deze blog sluit mooi aan bij het webinar.
  Eerst gebruikte ik Instagram voornamelijk privé. Ik zet het nu steeds meer zakelijk in. Ben Instagram nog volop aan het ontdekken. Daarom is de winter challange ook erg leuk. Regelmatig uit mijn comfortzone stappen,maar ook steeds meer technieken leren wat betreft de foto’s.
  Ik hoop met Instagram steeds meer mogelijke klanten te bereiken en ouders en leerkrachten te inspireren.
  Groet Jannie Harmsen

 • Carolien
  Beantwoorden

  Helaas door tijd gebrek nog niet actief op Instagram, maar deze staat boven aan het prioriteitenlijstje voor 2018! Daarvoor ben ik ook gestart met jouw Instagram Winter Challenge.

  Stap je voor stapje leren hoe het werkt. Want mijn collega’s zijn al actief op dit platform en dat wil ik ook zo graag!

  Regelmatiger je gezicht laten zien op meerdere social media kanalen is een must. Samen met FB, LinkedIn, Instagram en mijn website ga ik de slag slaan!

 • Dorien Schaap-Bockstael
  Beantwoorden

  Oeps nog net op tijd. Waarom Instagram? ik zie nu wel dat ik bij moet blijven en ook bereikbaar voor de jongere klant van mijn webshop. Daarom doe ik ook al mee aan de Instagram Challenge, nog een hoop te leren heb ik na vanavond webinar begrepen. Oeps , alle hulp is welkom.

 • Marjolein
  Beantwoorden

  Ik wil starten met Instagram omdat ik wil onderzoeken hoe Instagram werkzoekers helpt om een baan te vinden. Dan is het wel handig om daar zelf ook actief op te zijn

 • Leni Minderhoud
  Beantwoorden

  Waarom Instagram: Het werkt voor mij prettig met veel plaatjes en de tekst die kort kan zijn. Weer een ander platform waar ook mijn doelgroep zit.

 • Anita
  Beantwoorden

  Ik ben relatief onbekend met Instagram.
  Heb ook geen idee hoe ik dat zakelijk gezien zou kunnen gebruiken of inzetten.
  Lijkt me handig om dat onder de knie te krijgen gezien de veranderingen die er op stapel staan in mijn bedrijf.. dit kan dat meteen goed gecommuniceerd worden en hopelijk levert dat dan ook klanten op.

 • Angélique
  Beantwoorden

  Ik heb nu enkele maanden via Facebook een continustroom van posts gemaakt maar door ik heb toch het gevoel dat de jongeren meer instagram volgen. Ik kies bewust om telkens een extra platform erbij te nemen als de ene loopt.
  Ik begrijp de echte do’s van Instagram op dit moment niet.
  Waarom en hoe moet je het doen om er ook succes mee te hebben?
  Ik wil graag hiermee aan de slag want ik doe dat vaak tijdens een verlofperiode om te werken aan mijn bedrijf.
  Daarnaast heb ik ooit bij een eerste advertentie ooit bijna alles op instagram gezet gekregen en dat was een negatieve ervaring dus deze wil ik graag terugschroeven.
  Bedankt al voor de info hierboven. Was al waardevol!

 • Ludy Botman
  Beantwoorden

  Mijn reden om te starten met Instagram: Ik heb al een paar keer een webinar gevolgd en het wordt me steeds duidelijker dat social media heel belangrijk is en zo nu en dan een berichtje plaatsen veel te weinig is. Instagram is voor mij nog heel nieuw. Daar wil ik graag meer over weten. Helaas heb ik nog geen geld om een langere workshop bij je te doen. Dat staat wel op mijn verlanglijstje.

 • Lique
  Beantwoorden

  Antwoord op de vraag: “wat is de reden dat je met Instagram wilt starten?” is zichtbaarheid.

 • Ellen Pichotte
  Beantwoorden

  Ik heb je webinar net gevolgd, was weer interessant!
  Ik ben al lang actief op Instagram. Als fotograaf is het een geweldig platform. Maar het was bij mij dan weer wel en dan weer niet.
  Ik heb nu een switch in mijn bedrijf gemaakt, doe uitsluitend nog bedrijfsfotografie en ik geef workshops : ‘zakelijk fotograferen met je SmartPhone’.
  Nu wil ik het als structureel platform voor mijn bedrijf gaan gebruiken om mijn zichtbaarheid te vergroten en ben heel benieuwd hoe ik hier het maximale uit kan halen.
  Graag doe ik mee met de verloting …

 • Erna Zwakenberg
  Beantwoorden

  Hoi Willy,
  mijn reden om te starten met Instagram is, dat ik graag contact maak d.m.v. foto’s en ik zou er graag achter komen of mijn doelgroep ook te vinden is. Zelf was ik al wel begonnen voordat ik mee ben gaan doen met de ig_winterchallenge en heb in de afgelopen 6 dagen al meer geleerd dan in de tijd die ik er al aan heb gespendeerd, ook het verschil tussen privé en zakelijk account zou ik graag achter komen, daarom loot ik graag mee n.a.v. je 50e webinar.

  wil ik je toch ook vast een hele fijne jaarwisseling wensen en dat 2018 een creatief en kleurrijk jaar mag worden. groet, Ern@

 • Monique Postema
  Beantwoorden

  Hallo Willy,
  Ik was je al eens tegen gekomen op facebook op instagram had ik nog nooit wat gedaan.
  Het was me al wel duidelijk dat instagram heel “hip”is en dacht dit gaat weer erg moeilijk zijn :-(.
  Nu volg ik ik de winterchallenge en bemerk dat het erg leuk is om te doen en ik heel graag hier mee verder wil gaan.
  Ik heb nu een klein notitie boekje bij me om al de ingevingen gauw in te schrijven zodat ze niet verdwijnen in mijn “creatieve algoritme”en ze niet geplaatst gaan worden.
  Uit het webinar wat ik heb gevolgd is het me ook duidelijker geworden wie mijn doel groep is en waar ik me meer op kan gaan richten.
  In 2018 ga ik vol aan de slag !!

 • Petra van Driest
  Beantwoorden

  Instagram was voor mij nog geheel onbekend totdat ik mee ging doen aan de #ig_winterchallenge. Hoewel het allemaal nog erg wennen is, vooral het gevolgd kunnen worden door onbekenden, ben ik er nu al van overtuigd dat het een platform is waar ik me thuis zal gaan voelen. Die onbekende is misschien wel mijn toekomstige klant 😉 Een beetje hulp daarbij zou natuurlijk heel fijn zijn!
  Het zichtbaar maken van mezelf (en mijn bedrijf) kost me nog wel enige moeite. Maar nooit te oud om te leren! Dus 2018 wordt mijn jaar! In beeld! Dank voor je inspiratie!

 • Nellie Timmermans
  Beantwoorden

  Dag Willy,

  Ik zit al een tijd (ik geloof wel enkele jaren) op Instagram, maar heb geen idee wat ik ermee zou kunnen. Het is nu wel in geloof ik, maar hoe lang???
  Volgens mij volg ik je al langere tijd en heb ik ook al enkele webinars gevolgd. Ik volg regelmatig dit soort trainingen, maar ik moet daarin kiezen, en hoewel het me interessant lijkt, kan dat nu financieel even niet. Wie weet in de toekomst??

 • Elke Geertsema-Hannenberg
  Beantwoorden

  Hai Willy, ik doe nu met veel plezier mee aan je IG-challenge. Ik zocht naast FB nieuwe platforms en zo maak ik op een leuke laagdrempelige manier kennis met IG. En dan kan ik vanuit IG mijn plaatjes ook nog meteen delen met FB en Twit. Hoe mooi is dat!

  Ik merk echter wel dat het bewerken van foto’s en het maken van korte pakkende berichten voor mij een uitdaging is. IG is voor mij wel een grote toegevoegde waarde, niet alleen als Social Media platform voor mijn business, maar ook omdat ik gek ben op plaatjes kijken en maken 😀 Ik zou het dan ook heel leuk vinden om hier bekwamer en handiger in te worden. En daarom doe ik heel graag mee aan je verloting naar aanleiding van je 50e Webinar. Jouw inzichten en inspiratie smaken naar meer.

  Dankjewel voor je inspirerende en leerzame challenge en je waardevolle webinar van vanochtend!

  H♥rtelijke groet,
  Elke

 • Marianne
  Beantwoorden

  Dag Willy,
  Ik zette instagram voornamelijk voor de fun in. Voor mooie foto’s plaatsen en mooie beelden van anderen zien ter inspiratie.
  Ik wil het nu zakelijk(er) gaan inzetten als 2e platform naast mijn Facebook.
  De winterchallence is al een kleine opstap daartoe.
  De steun van een cursus-met-opdrachten is iets wat ik echt nodig heb.

 • Jolanda
  Beantwoorden

  Beste Willy

  Ik heb al veel webinars hierover gevolgd maar die gaan voor mij te snel als beginner op social media. Jouw laatste webinar sprak mij erg aan en ik popel om mezelf zichtbaar te gaan maken op instagram. Een stukje persoonlijke feedback kan ik hierbij goed gebruiken. Hoe meld ik me aan voor een training?

  Vr gr
  Jolanda

  • Willy
   Beantwoorden

   Dag Jolanda, fijn om te lezen dat het webinar zo goed is bevallen. Ik heb je inmiddels een mail gestuurd om even te overleggen. Hartelijke groet, Willy

Laat een bericht achter of stel een vraag: