Instagram introduceert de Naamtag: zo werkt het

Volgen zonder zoeken

Instagram heeft er lang aan gewerkt en eindelijk kan iedereen er over beschikken. De Naamtag. Maar direct na de lancering kreeg ik vragen als: “Hoe werkt het?” en “Wát heb ik hier aan?” Onduidelijkheid alom.

Dat is voor mij een signaal om op onderzoek uit te gaan. Want als een nieuwe toepassing direct zoveel vragen oproept dan missen we misschien iets. Wat is er zo bijzonder aan en wat kunnen wij als ondernemers ermee?

Op dit moment is de naamtag bedoeld voor het vinden en volgen van nieuwe accounts. En misschien dat er in de toekomst nog meer functies bij komen. Laat ik beginnen met je uit te leggen hoe je het op dit moment gebruikt. Dan weet jij alvast hoe het werkt.

Naamtag Willy Valk

De Instagram Naamtag

Hoe je de nieuwe tool gebruikt

We beginnen met het aanmaken en personifiëren van je eigen naamtag én het scannen van tags van andere gebruikers.

Ik begin met het in gebruik nemen van je eigen naamtag op Instagram.

 • open je Instagram profiel en tik op de 3 streepjes rechtsboven in je scherm. Je ziet nu een menu waarmee je de tag kunt bewerken.
 • Tik nu op het scherm of op de knop bovenin om een emoji, een kleur of voor een selfie te kiezen. Je kunt dit zo vaak aanpassen als je wilt.

Hoe je iemands Instagram naamtag scant

 • Open je eigen naamtag vanuit je Instagram profiel en tik op ‘Een naamtag scannen’.
 • Beweeg je telefoon over de naamtag van een andere gebruiker.
 • Je krijgt nu de optie ‘volgen’ of ‘profiel weergeven’.

Stel je bent met iemand in gesprek. Jullie willen elkaar volgen op Instagram. Je kunt dan door elkaars tag te scannen snel deze persoon volgen. Handig als je op een Instameet of netwerkbijeenkomst bent.

Hoe je de Instagram Naamtag zakelijk gebruikt

Deze tool is net als Instagram zelf met wat creativiteit op vele manieren te gebruiken. Ik geef je een paar voorbeelden.

 • Maak een screenshot van je naamtag en bewaar deze als foto. Door die foto te delen kun je mensen vragen je tag te scannen, direct te volgen en je account te bekijken.
 • Zet de foto van de tag in je e-mailhandtekening en in je social media berichten.
 • Plaats de naamtag op je website bij je contactpagina.
 • Zet de naamtag in een blog of ander artikel en vraag mensen deze te scannen en je Instagram account te gaan volgen. Probeer het maar eens met die van mij in dit artikel.
 • Zet de tag in je folders, op een poster, je visitekaartje of ander promotiemateriaal.
 • Verkoop je fysieke producten? Je kunt op verpakkingslabels je naamtag laten printen.

Als mensen je naamtag zien hoeven ze alleen maar Instagram te openen en naar hun eigen naamtag te gaan, die van jou te scannen en je te gaan volgen. Zonder zoeken, zonder te twijfelen of ze het juiste account hebben.

Zorg wel dat je Instagram account én je profiel er tip top uitziet zodat iemand direct overtuigd is van de meerwaarde om jou te gaan volgen. Heb je nog geen account? Maak er hier een aan.

Door creatief met de mogelijkheden van de naamtag om te gaan krijg je er op een speelse manier snel meer volgers bij.

Zie jij zelf mogelijkheden voor het gebruik? Laat het hieronder weten.

...nog meer interessante Blogs:
4 berichten
 • Engelina
  Beantwoorden

  Goedemorgen Willy,

  Wat heb je altijd goede en bruikbare tips. Zo blij mee. Dank daarvoor. Ik wens je een fijne dag.

  Groetjes Engelina

  • Willy
   Beantwoorden

   Fijn te horen Engelina! Daar ben ik weer heel blij mee 🙂 Veel succes en voor jou ook een fijne dag!

 • Brigitte
  Beantwoorden

  Goeie tips! Dank je Willy. Ik vraag me nog 1 ding af: mijn insta-naam is te lang voor 1 regel. Maar nu is het automatisch afgebroken door Insta en dat is nogal onlogisch gedaan. Koffiej op 1 regel en uffrouw op de 2e regel. Zo stom. Kun je dat nog ergens veranderen? Ik heb al van alles aangeklikt maar kom er niet uit. Dank voor het meedenken.

  • Willy
   Beantwoorden

   Dag Brigitte, dank je wel voor je leuke reactie. Helaas, ik heb voor je gezocht maar er is niets te vinden over wijzigen van de positie waarop ze je naam afbreken.

Laat een bericht achter of stel een vraag: