Nep accounts op Instagram herkennen en blokkeren

“Help, Willy, ik word door allemaal vreemde accounts gevolgd, wat moet ik daarmee?” Tijdens Instagram Summer School, workshops, webinar en Zoom calls krijg ik dit soort hulpkreten. Ondernemers die gevolgd worden door onbekende accounts.

Als je keer op keer vreemde volgers krijgt, kan je dat een ongemakkelijk gevoel geven. Dat kan ik mij voorstellen. Echter, als je weet wat die accounts zijn, én wat je zelf kunt doen, wordt het minder storend.

Hoe je deze accounts herkent en wat je er vervolgens mee doet, lees je in dit artikel.

willy-valk-latio

Vermoed je dat je gevolgd wordt door een nep account

Ga naar het betreffende profiel en bekijk:

1. Aantal volgers en volgend

Een nep account volgt heel veel mensen op Instagram, denk aan duizenden. Maar als je kijkt naar hoeveel mensen ‘terug’ volgen, is dat heel weinig. Het kan zijn dat iemand nog maar net is gestart en daarom weinig volgers heeft. Daarom kijk je wat er nog meer typerend is voor een nep account.

2. Het aantal geplaatste berichten

Kenmerkend is het aantal berichten, vaak slechts een handje vol. Natuurlijk kunnen we dan nog te maken hebben met een beginnende Instagrammer. Misschien heb je zelf ook nog maar weinig berichten geplaatst. Dus waar let je nog meer op?

3. De gebruikersnaam

Vaak heeft een nep account een gebruikersnaam die heel koppeltekens, underscores en combinaties van namen. Niet zoiets simpels als @willyvalk.

4. De profielfoto

Je ziet zelden een ‘gewone’ profielfoto omdat deze van het internet wordt geplukt. Dus denk aan een stockfoto, een tekening of logo.

5. Call to action

In het profiel of in de posts wordt je verleid om iets te kopen. Denk aan crypto’s of een tool om meer volgers te krijgen.

Zo kom je van nep accounts af

  • Tik bij het nep account rechtsboven op de drie puntjes
  • Tik op Blokkeren
  • Kies ervoor dat je eventuele nieuwe accounts van deze persoon ook wilt blokkeren

Beroemdheden

En wat te doen als Keanu Reeves je volgt en een aardig gesprek met je begint? Natuurlijk mag je je even gevleid voelen, maar dan weer snel met je beide voeten op de grond belanden. Ook dit is fake ;-).

De ‘beroemde’ personen die je benaderen en een leuk gesprek aanknopen willen je iets verkopen. Denk aan een lidmaatschap van hun fanclub. Voor een prijs van duizenden dollars.

Ook dit soort accounts, zodra ze je lastig vallen, direct blokkeren.

Mijn aanpak

Nep accounts lopen op een bepaalt moment tegen de grenzen aan van hoeveel mensen ze mogen volgen. Iedereen die ze niet is gaan volgen, jij en ik dus, ontvolgen ze. Mijn strategie is dat ik niet actief account blokkeer – ze verdwijnen vanzelf – tenzij ze mij berichten sturen. Of reageren op mijn posts.

Dan blokkeer ik ze direct.

Zo hoef ik mij niet druk te maken over deze vage accounts en kan ik mij op de leuke, echte volgers concentreren. Daarnaast scheelt deze aanpak mij veel tijd.

En gezellig als je mij volgt op Instagram, waar ik wekelijks tips geef over Instagram marketing.

Agenda

Social Media Succes Systeem – jaarprogramma – de deur staat weer nog even open

Met het jaarprogramma Social Media Succes Systeem implementeer je een social media marketing strategie waarmee je in 2 uur per week op 3 platforms optimaal zichtbaar bent. Je wordt door mij, in een klein groepje, persoonlijk begeleid, inclusief video’s, checklists, schrijfsessies, contentkalender, besloten community, implementatie-sessies, Canva cursus, Masterclass en nog veel meer.
Neem contact met mij op voor informatie. Instappen is nog mogelijk, op voorwaarde van positief intake gesprek.

Instagram Summer School

Ook dit jaar organiseer ik een Instagram challenge. Aan de hand van een dagelijkse opdracht, die je uitvoert op Instagram,  wordt je uitgedaagd buiten je comfort zone te stappen. Marketing lessen met een zomerse knipoog. Deelnemers van de vorige edities noemen verrassend meer volgers en zelfs klanten.

Datum: 1 tot en met 7 augustus
Deelname € 7,50

Is de Summer School voorbij? Je kunt de opdrachten ook op eigen gelegenheid doen, DIY. Neem contact op voor de mogelijkheden.

Social Media Scan – de hele zomer te plannen

Krijg helder wat jij kunt doen om méér plezier en resultaat te zien van je social media accounts. Veel ondernemers ‘doen maar wat’ en dat is zonde van de tijd.
Vreemd is het niet want zonder basiskennis van marketing is het lastig klanten te krijgen via social media.

Tijdens de Social Media Scan nemen we samen je accounts door – die ik van te voren heb doorgenomen. Dat kan Instagram zijn en ook Facebook en/of LinkedIn.
Samen bespreken we mijn bevindingen en krijg je tips die je direct kunt toepassen.
Van ons Zoom gesprek ontvang je een opname zodat je alles rustig na kunt luisteren.

Hier lees je alle details en kun je de scan boeken

Let’s Create Content – maak van je berichten wervende boodschappen

Online copywrite workshops voor het schrijven van posts waarmee je meer bereikt; volgers, interactie en kliks.
Na de vakantie maandelijks op vrijdagmiddag.
Neem hier contact op voor data en tarieven

...nog meer interessante Blogs:

Laat een bericht achter of stel een vraag: