Zichtbaarheid en bereik behouden tijdens de vakantie

“Even geen social media, geen Instagram en al helemaal geen Facebook!” Vlak voor de vakanties hoor ik het menig ondernemer uitroepen. Misschien sta jij er ook zo in. Je wilt af van die vervelende druk om iets te moeten posten, je bereik te checken of die verplichte selfie te plaatsen. Je kijkt uit om van die vraag ‘waar je nú weer over moet schrijven’ af te zijn.

Je verlangt naar ontspanning en je gaat er van uit dat je volgers hier begrip voor hebben – en die platforms ook. Toch?

In dit artikel ontdek je wat er gebeurt als je een paar weken ‘de stekker’ uit je marketing trekt.

willy

1. Een vertrouwd gezicht wordt beloond

Dat jij je batterij kunt opladen is fijn en belangrijk. Even niet met je bedrijf bezig te zijn geeft ruimte voor nieuwe ideeën. En je vaste klanten, die jouw volgen op de social media platforms, gunnen jou die tijd die je offline bent. So far so good.

Maar hoe zit het met nieuwe volgers? En volgers die nog geen klant zijn. Die jou nog niet echt kennen – hoe zit het daarmee als je 3 weken niets van je laat zien?

Daarvoor neem ik je mee naar het gedrag van gebruikers van sociale media. Mensen zijn daar in hun vrije tijd, in korte pauzemomenten om ‘vermaakt’ te worden. Mooie foto’s te bekijken, leuke video’s te zien. Het liefst van vertrouwde accounts. Want in hun achterhoofd weten ze dat het op het wereldwijde web oppassen is.

De social media platforms weten dit ook. De fake accounts, hackers en desinformatie heeft hun gebruiker voorzichtig gemaakt. Daarom geven ze graag de accounts die betrouwbaar blijken graag veel zichtbaarheid.

Onder betrouwbaar verstaan zij een volledig ingevuld profiel, mét profielfoto, een groeiend aantal volgers, regelmatige nieuw berichten en interactie.

Zo zien ze dat accounts die hieraan voldoen en wekelijks posten meer interactie hebben. De degene die post is daar blij mee, de volger blijkbaar ook. De algoritmes belonen deze consistentie door die berichten meer bereik te geven. Iedereen blij.

2. Onbekend is onbemind

Dan de situatie dat je afgelopen maanden je best hebt gedaan er nieuwe volgers bij te krijgen. Je werkt aan een warme band met deze mensen zodat deze op een bepaald moment besluiten een klant te worden. Merendeel van je volgers is dat dus nog niet.

Dan komt de vakantie en je gaat er heerlijk tussenuit. Drie weken verdiende rust. Voor die volgers geen probleem. Er is niemand die denkt, “Hé, waar is Margreet nou gebleven?”. Daar kennen ze je nog niet goed genoeg voor.

Na 3 weken ben je helemaal uitgerust en je gaat weer aan de slag. Nou ja, de week erna want de e-mail moest eerst beantwoord. Goed, je post je eerste berichten. En wat gebeurt er dan:

  • je volger denkt ‘wie is dat ook alweer?’ en geeft geen respons omdat ze het even kwijt zijn wie je bent
  • het algoritme denkt ‘wie is dit ook alweer?” en ziet geen respons op je bericht en gaat twijfelen of dit bericht wel verder verspreid moet worden en ze laten je bereik dalen
  • het algoritme denkt ‘de vriendschap is bekoeld want dit bericht krijgt niet eens een hartje’ en laat jouw volgende bericht een héél eind naar beneden zakken
  • gevolg: je bereik is gekelderd door je online afwezigheid –  uit het oog uit het hart

Oeps, dat was niet wat je in gedachten had en je schiet in de stress. “Die ver@#$^* platforms ook!”, roep je gefrustreerd. Maar dat is niet eerlijk. Die algoritmes doen wat jou volgers hen vertellen. Gelukkig kan het ook anders.

Zichtbaar tijdens je afwezigheid

Ten eerste is het niet handig op je zakelijke, dus openbare accounts aan te geven dat je 3 weken weg bent. Dat is vragen om ongewenste bezoekers aan huis.

Zoals je begrijpt is het voor je bereik, belangrijk om met regelmaat je gezicht te laten zien. Voor je volgers én de algoritmes. Zodat je na je vakantie nog steeds veel mensen je berichten zien.

Hoe je dat doet:

  • van tevoren bepaal je waar je over kunt schrijven in de periode dat je weg bent of ‘een break’ neemt
  • je bedenkt met welke regelmaat je berichten wilt posten – elk platform en elke doelgroep heeft zijn eigen frequentie
  • zoek passende foto’s die naadloos aansluiten bij deze periode en jouw volger
  • op de computer/laptop plan je je berichten in voor de periode dat je weg bent (ook voor Instagram) en laat ze automatisch plaatsen.

Tijdens je vakantie

Tenzij je je telefoon niet meeneemt, en dat verwacht ik niet, heb je tijdens je vakantie een paar dingen te doen. Dit kost je ongeveer 5 minuten per dag.

  1. Bekijk, nadat het bericht is gepost, of er reacties op zijn – let op: alléén de notificaties bekijken
  2. Geef antwoord als er een vraag wordt gesteld

Dat is alles. En waak erover dat je niet tóch je tijdlijn gaat doorlopen of om de vijf minuten gaat kijken wat het bereik van dat ene bericht is. Laat los!

Je zult zien dat jijzelf ontspant en je gezin, partner of met wie je ook weg bent. Ze zullen het fijn vinden jouw volledige aandacht te krijgen.

Na de vakantie

Eenmaal weer thuis ga je nog een keer door je meldingen om te zien of je alles hebt beantwoord. Je komt terug op vragen die je niet kon beantwoorden en je reageert weer op leuke berichten van je volgers en klanten.

En laat mij eens weten hoe dit is bevallen!

...nog meer interessante Blogs:

Laat een bericht achter of stel een vraag: