Zo werken Reels op Instagram

Lift mee op de aandacht die Instagram aan Reels geeft

Als je wel eens een Instagram Story, of Verhaal, maakt dan is het je wellicht opgevallen dat er nu een nieuwe tool naast staat: Reels.

Heb je die al geprobeerd? Of vraag je je af of het zin heeft als ondernemer om je daar in te verdiepen? Ik heb dat wel gedaan en in dit artikel leg ik je uit wat Reels is en hoe het werkt.

Waarom Reels en waarom juist nu

Instagram wil de markt domineren en daarom zijn ze met Reels de strijd aangegaan met het populaire TikTok. Deze nieuwe tool is daarom met veel publiciteit naar buiten gebracht.

En dat niet alleen, als gebruiker kun je met Reels op extra veel zichtbaarheid rekenen, ik zie dat duidelijk terug in mijn statistieken. Het algoritme laat Reels aan extra veel van mijn volgers zien.

Daarom is het slim via Reels je bedrijf mee te laten liften op die ongetwijfeld tijdelijke extra aandacht.

willy met selfie

Wat Reels zijn

 • Korte video’s van 3-15 seconden
 • De video maak je binnen Instagram Reel of je gebruikt een bestaande video
 • Het bestaat uit 1 of meerdere opnames die je aan elkaar plakt
 • Een Reel wordt in je profiel getoond of in je tijdlijn en Stories

Waar je Reels vindt

Eigenlijk kom je Reels overal tegen. Als je een video tegenkomt met een video symbool dan heb je een Reel te pakken.

 • In de tijdlijn wordt het als een gewone video getoond met linksonder het Reel symbool en de melding ‘Reels bekijken’. Als je daar op tikt dan zie je de Reel in je volledige scherm.
 • Als je omhoog swipet kom je andere Reels tegen.
 • Je ziet alleen de Reels van de accounts die je volgt.
 • Wil je Reels zien van andere gebruikers, gebruik dan de Loep om bij ‘zoeken’ te komen. Je ziet dan bovenaan een grote Reel als video.
 • Andere Reels herken je als verticale video’s met het video symbool.

Hoe je een Reel maakt

Om te beoordelen of Reels voor jouw bedrijf werkt dus of je volgers het waarderen is het de moeite waard om het te proberen. Zoals gezegd kunnen Reels op extra veel zichtbaarheid rekenen nu Instagram hier mee aan de weg timmert.

 1. Tik in je beginscherm van Instagram linksboven op het camera symbool of swipe naar rechts. Je ziet nu LIVE, VERHAAL EN REELS. Tik op Reels
 2. Links in beeld zie je nu een aantal knoppen, die staan voor ‘snelheid, Effecten en Timer. En helaas, als je een zakelijk account hebt, heb je geen Muziek, dit in verband met het muziekrecht. Het is goed te weten dat als je Effecten wilt gebruiken dat je dat doet voordat je gaat filmen. Elke opname apart. Je kunt dit niet achteraf doen – wat mij dus al meerdere keren is overkomen –
 3. Om een video op te nemen, druk je op de opname knop. De Timer is eveneens te gebruiken door in te stellen hoe lang je wilt dat de Reel wordt.
  Bovenin je scherm zie je een rode balk meelopen met de lengte van je opname, dit is maximaal 15 seconden.
  Het is mogelijk om na een paar seconden te stoppen met filmen en even later weer verder filmen, je ziet dan in die rode balk een wit streepje tussen de verschillende opnames.
  Vergeet niet per clip een effect toe te voegen
 4. Als je stopt met filmen zie je onderin, naast de opname knop twee pijlen. Linksboven is een kruis verschenen waarmee je de video(’s) kan verwijderen. De linker pijl is de replay van de opgenomen video. Via deze optie is het mogelijk de video in te korten of te verwijderen.
 5. Inmiddels heb je links een extra knop gekregen: UITLIJNEN. Dit geeft een vloeiende overgang tussen de clips en werkt het best als je met een statief werkt en deze niet verplaatst tijdens de opnamen.
 6. Zijn al je aparte clips klaar dan tik je op de rechter pijl, naast de opname knop.
 7. In dit scherm is het mogelijk, net als in Stories, stickers te plaatsen, te tekenen of een tekst te typen.
 8. Links naast het sticker symbool is de optie om je video te bewaren, tik op de pijl om je video op je telefoon te bewaren.
 9. Ben je tevreden? Tik dan links naast de filmstrook op de pijl naar rechts. Je bent nu in het DELEN scherm aangekomen.
 10. Er zijn hier twee mogelijkheden: Reels en Stories. Als je je Reel via Stories wilt delen, doe dat dan eerst. Als je namelijk via Reels deelt, kun je niet terug naar Stories – ik weet het, dit is niet fijn en ben je zo vergeten –
 11. Om je Reel in Stories te delen tik je boven in op Stories, Delen.
  Je kunt hier niet meer editten, geen filters, tags of opmerkingen meer plaatsen.
  Let op: tik NIET op Klaar als je je Reel ook op Reels wilt plaatsen!
 12. Tik bovenin op Reels om terug te keren bij het vorige scherm.
 13. Tik in de video op ‘omslag’ om een beeld uit je video te kiezen als omslag voor je Reel.
 14. Voeg nu je tekst toe, je kunt 2200 tekens typen en maximaal 30 hashtags toevoegen. Maar mensen zullen het waarschijnlijk niet lezen, dus zet het meest belangrijke in de Reel zelf.
  Gebruik je meer tekens of hashtags dan wordt je tekst niet geplaatst – net als bij je ‘gewone Instagram berichten –
 15. Je kunt de Reel nu delen via de knop onderaan Delen en het schuifje aanzetten dat de Reel ook in je gewone tijdlijn te zien is. De Reel is eventueel te bewaren voor later gebruik.
  Een bewaarde Reel is niet meer te delen via Stories, let daar op.
 16. Wil je een bestaande video, dus die je al op je telefoon hebt staan als Reel delen, neem dan de volgende stappen. Ga weer via je beginscherm naar het camera symbool en kies onderin voor Reels. Kies nu onderin voor de + of een mini voorbeeld van je video’s afhankelijk van het type telefoon je hebt. Je kunt nu een video kiezen, geen foto’s. Effecten toevoegen gaat ook niet. Een (te) lange video is in te korten via een slider. Ga verder als bij een nieuw opgenomen video.

Gelukt? Gefeliciteerd want dit is een hele prestatie!

Nu je een Reel hebt gepost zie je deze terug op je profielpagina. Bovenaan je tijdlijn staat in het midden het Reel symbool. Door er op te tikken zie je je geplaatste Reels.

Per Reel zie je onderaan het aantal kijkers. Door op het video symbool in de Reel te tikken zie je het aantal hartjes en het aantal reacties.

In het midden zie je drie puntjes, door daar op te tikken zie je nog een aantal mogelijkheden als Verwijderen, Opslaan naar filmrol en meer.

Tenslotte

Ik hoor graag wat jij van Reels vindt. Gebruik je ze, vind je het leuk om te doen en hoe reageren je volgers?

PS Meer volgers begint met een aantrekkelijk profiel. Vraag hier de gratis Instagram profiel checklist aan.

PPS Ben je nog niet toe aan Reels omdat je de gewone berichten en Stories nog niet onder de knie hebt? De online cursus 50XInstagramSucces helpt je stap voor stap Instagram ontdekken voor zakelijk succes.

PPPS Wil je Instagram en Reels inzetten voor je marketing maar mis je inspiratie? Dan is de Hands on Content Kalender een uitkomst. Voor elke dag van het jaar krijg je meerdere suggesties waar je het over kunt hebben om zo je zichtbaarheid te vergroten en klanten aan te trekken.

met dank aan de Amerikaanse Instagram expert, die mij heeft gecoacht, Jenn Herman
...nog meer interessante Blogs:
6 berichten
 • Marije
  Beantwoorden

  Leuk artikel! Dankjewel!
  Heb nog wel een vraag: hoe kan ik in een Reel in 1 fragment om de paar seconden een tekst in beeld laten komen? Ik zie dit bij veel Reels gebeuren maar heb nog geen idee hoe ik dat moet doen (dus je hebt 1 video opname waarin de teksten stuk voor stuk in beeld komen).

  • Willy
   Beantwoorden

   Ha Marije, Als je een video van te voren opneemt kun je die steeds uit je ‘foto bibliotheek’ halen en er een andere tekst in plaatsen.

   Succes en een hartelijke groet,
   Willy

 • Amanda
  Beantwoorden

  Hi Willy,

  Weer veel bijgeleerd, dankjewel! Zie ook vaak het effect van ‘vallen en weer omhoog komen’ als een soort elastiek zeg maar, terugkomen, maar zie niet waar dit effect toegevoegd kan worden. Jij een idee? Hartelijke groeten, Amanda

  • Willy
   Beantwoorden

   Dag Amanda, dankjewel voor je reactie. Leuk te lezen dat je veel hebt geleerd. Ik denk dat je de tool Boomerang bedoelt. Deze wordt gebruikt in ‘Verhalen’. Ik zie deze niet bij Reels.

 • A. Mulder
  Beantwoorden

  Hoe krijg ik het plusteken in plaats van het filmbordteken weer terug onder in het scherm

  • Willy
   Beantwoorden

   Beste Arno, dank voor je vraag. Er is een update geweest op Instagram en er is veel veranderd. Instagram heeft het + teken, een bijdrage posten in de vorm van een bericht of verhaal, nu bovenin staan. Dit is niet door ons gebruikers te wijzigen.

Laat een bericht achter of stel een vraag: